Beweeg- en ontmoetingsplek Overcinge is een verbindende factor in de buurt

Initiatiefneemster Ans vertelt: “Toen we hier 4,5 jaar geleden zijn komen wonen miste ik wat contact in de buurt. In Amsterdam, waar ik vandaan kom, was er meer verbinding in de wijk. Zodoende is het idee geboren om iets te doen voor jong en oud. Iets waar zowel de senioren als de gezinnen plezier aan beleven. Met een sportief karakter, maar ook met een bankje waar mensen even kunnen genieten van de omgeving en anderen kunnen ontmoeten.”

‘De stoute schoenen aangetrokken’
Ans: “Ik ben zelf lid van de jeu de boulesvereniging en dacht, waarom kan dat niet in mijn eigen straat? Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik contact opgenomen met Sportbedrijf Lelystad. Zo is het balletje gaan rollen en zijn we uiteindelijk ook in contact gekomen met de gemeente, vervolgens kregen we toestemming om nader onderzoek te doen.’

Plek voor jong en oud
Na een behoefte inventarisatie in de wijk werd al snel duidelijk dat het een plek moest worden voor jong en oud. Dus vandaar ook de multispellentafel, waar inwoners kunnen schaken, dammen en mens-erger-je-niet kunnen spelen. De bankjes maken het totaal helemaal af. Want je kunt lekker in de zon zitten, met een kopje thee kijken naar sportieve buurtgenoten of gewoon een praatje maken.

Samenwerking met gemeente en Sportbedrijf Lelystad
Het traject heeft van begin tot eind een maand of 9 geduurd en is op een prettige manier in nauwe samenwerking verlopen. De gemeente heeft de plek gefinancierd vanuit Lelystad Next Level en een lokale aannemer heeft de jeu de boules baan aangelegd. Ook is er veel betrokkenheid vanuit de buurt en het beheer en onderhoud zal grotendeels bij Ans en haar man komen te liggen. “Dat doen we graag! Mijn man heeft ook een informatiebord gemaakt waarop we alle (sportieve) activiteiten willen aankondigen. Zo kunnen buren en voorbijgangers zien wat er allemaal te doen is.”

Van harte welkom bij de opening op 23 september
De opening op 23 september valt in de NOC*NSF Nationale Sportweek. Een mooie link om het jeu de boulen onder de aandacht te brengen. Deze sport verdient meer aandacht, vinden zowel Timo Hoenderboom van Sportbedrijf Lelystad als Ans. Het is laagdrempelig en doordat je veel spieren gebruikt en geconcentreerd bent, houdt het je fit. Tijdens de opening kunnen aanwezigen kennismaken met de sport door mee te doen met een clinic, aangeboden door een vrijwilliger van JBV Lelystad. Kortom, buurtbewoners zijn van harte welkom bij de opening op zaterdag 23 september a.s. om 13:00 uur (bij slecht weer wordt het verplaatst naar een dag later).

Publicatiedatum: 15-09-2023