‘Met klootschieten ben je steeds in beweging’

Klootschieten, wat is dat precies?
De sport is ontstaan in de 18e eeuw. Boeren gingen uit verveling met bevroren kluiten gooien en ontdekten het plezier van de activiteit: het samen buiten zijn en de uitdaging om van elkaar te winnen. Later is dat veranderd in een houten bal met lood omdat de kluit snel uit elkaar viel. Dit werd de kloot en het klootschieten komt dus neer op het gooien van een verzwaarde bal. Je doet dit in teams van maximaal 5 personen en je probeert je tegenstander te verslaan door in minder worpen verder te komen. Er zitten elementen in van andere sporten, zoals (midget)golf, jeu de boules en wandelen en je gebruikt allerlei verschillende spieren. Sowieso je armen, maar ook je buik en rugspieren. Je let goed op je houding en doordat je zomaar 2 tot 5 kilometer aflegt zijn je benen ook steeds in beweging. In een avondje klootschieten ben je dus heel gezond bezig.

Je legt een mooi parcours in het buitengebied af
Johan heeft de sport altijd beoefend in zijn voormalige woonplaats en op de camping. Daar was het redelijk populair. In Lelystad was het nog onbekend. Daarom besloot Johan, nadat hij in Lelystad was komen wonen, zelf een klootschietvereniging op te zetten. Om de sport te beoefenen heb je de ruimte nodig om te kunnen gooien, zonder dat je anderen daarmee hindert en je moet een mooi parcours kunnen afleggen. “Ik ben op zoek gegaan naar een geschikte plek. Sowieso buiten in de natuur en niet in de stad of een park. Dat is te gevaarlijk omdat de bal flink hard wordt gegooid. Het buitengebied van Lelystad leek me daarom geschikt. Toen kwam ik in de buurt van industrieterrein Flevopoort uit. We starten vlakbij het Van der Valk hotel en kunnen zowel een beknopte als uitgebreide route afleggen. En na afloop drinken we lekker een kopje koffie of thee bij het hotel,” aldus Johan.

Veiligheid staat voorop
Bij klootschieten staat veiligheid voorop. Als je de bal gooit let je altijd op de andere aanwezigen en eventueel passerende mensen. In het spel ben je elkaars tegenstanders, maar je doet het natuurlijk gewoon samen. Onderweg maak je een praatje en je let ook op elkaars bal en elkaars veiligheid.

Zin om het te proberen?
Volgens Johan kan iedereen van 18 tot 88 jaar meedoen. “Het is een eenvoudig spelletje, maar het is wel belangrijk dat je de spelregels kent. Goed schoeisel is fijn omdat we dus wel een flink stukje lopen.”

Benieuwd of klootschieten iets voor jou is? Kijk dan eens op www.sportinlelystad.nl bij Buiten Bewegen. Er staat meer informatie over de sport en je kunt je direct aanmelden. Deelname is gratis! Voorlopig gebeurt het klootschieten op de maandagavond vanaf 19.00 uur.

Publicatiedatum: 03-07-2023