‘Bootcampen is een plezierige manier om fit te blijven’

Passie voor de sport
FIT staat voor Fun Intelligence Training. “Dat is de basis: plezier hebben tijdens het sporten. En ook de mentale en fysieke uitdaging. Soms denk je dat je iets niet kunt of aan je max zit, en dan blijkt het toch te lukken,” aldus Filja. Ze is 10 jaar geleden begonnen met FIT12 vanuit de passie voor de sport. Filja: “Vanwege een privésituatie ging ik destijds veel sporten. Het was een fijne afleiding, maar ik merkte ook dat ik er lichamelijk en geestelijk fit van werd. Het leek me geweldig als ik dat gevoel kon overbrengen op anderen. En zo ontstond het idee voor FIT12, voorheen ‘Summer proof’. Ik heb toen verschillende trainingen gevolgd en vervolgens trommelde ik allemaal vrienden en bekenden op en gaf ik mijn eerste les aan zo’n 60 mensen in een sporthal.”

Bootcamp op het strand
Filja: “Lelystad is echt een fijne stad om buiten te sporten. De natuur is fantastisch en de mogelijkheden zijn eindeloos.” In het Woldpark geeft Filja wekelijks op woensdagochtend een bootcamp op de speciaal aangelegde plek in het park: Lelybarz. Er zijn allerlei toestellen en hindernissen waar de oefeningen worden gedaan, met muziek op de achtergrond. Ook is er wekelijks ‘s avonds een bootcamp aan het strand. “Dat is ook erg leuk. We gebruiken daar allerlei attributen om de uitdaging nóg groter te maken. Zoals autobanden, grote truckerbanden, scheepstouw en boomstammen. Dat moet je een keer gedaan hebben.”

Wat hindernissen en obstakels zijn voldoende
Het buitensporten, zoals bootcamp, wordt steeds populairder, dat merkt Filja ook. “Het is mooi dat dat kan in Lelystad. Eigenlijk heb je alleen maar een plek met wat obstakels nodig en dan kun je al een goede bootcamptraining geven. Ik probeer iedere week een andere les samen te stellen. En dat weten de deelnemers ook.” Er is een vaste groep die al erg lang komt - sommigen zijn al 10 jaar lid - en daar sluiten wekelijks nog nieuwe mensen bij aan. De totale groepsgrootte is ongeveer 10 a 15 personen, van allerlei leeftijden. “Bovendien gaat het me niet alleen om de sport, maar ook om het samenzijn. Ik zorg af en toe ook voor iets lekkers en we hebben het gewoon erg gezellig,” zegt Filja.

Zin om mee te doen?
Om te weten of bootcamp iets voor jou is, kun je dit het beste zelf uitproberen. Ben je 12 jaar of ouder, dan kun je altijd vrijblijvend een keer meetrainen. Kijk op www.sportinlelystad.nl op welke dag de bootcamp wordt gegeven en op welke locatie. Je bent van harte welkom, aanmelden is niet nodig! 

Publicatiedatum: 22-06-2023