Senioren fietsen veilig door Doortrappen

Wat is Doortrappen?
Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het programma bestaat jaarlijks uit één of meerdere bijeenkomst(en) om aandacht te besteden aan de veiligheid op de fiets. Dit geldt voor zowel de normale fiets als de e-bike, een fiets met elektrische trapondersteuning. “We willen dat senioren zo lang mogelijk veilig blijven fietsen, want het is gezond, zorgt voor sociaal contact en vergroot de zelfredzaamheid”, vertelt Mitchell Tollenaar, buurtsportcoach Senioren & Zorg van Sportbedrijf Lelystad.

Waarom Doortrappen?
De afgelopen jaren zijn steeds meer senioren gaan fietsen. Door de toename van het aantal fietsers is ook het aantal fietsongelukken toegenomen. Problemen bij het op- en afstappen, het niet tijdig opmerken van obstakels en het maken van complexe manoeuvres zorgen ervoor dat senioren vaker een ongeluk krijgen en gewond raken. “Met het organiseren van een actieve informatiedag wil een aantal organisaties aandacht besteden aan de fietsveiligheid van Lelystadse senioren”, aldus Tollenaar.

Zo ziet de dag eruit en zo meld ik mij aan
Op woensdag 25 mei wordt er aandacht besteed aan de fietshelm, de fiets of e-bike en waar je op moet letten bij de aanschaf daarvan. Daarna doen deelnemers mee aan workshops over verkeersveiligheid en verantwoord vallen. Na een gezamenlijke lunch wordt de dag afgesloten met een fietstocht, waarbij de deelnemers 45 of 75 minuten door Lelystad fietsen.

Publicatiedatum: 18-05-2022