Beweegprogramma Sociaal Vitaal voor ouderen weer van start

Sociaal Vitaal is een programma speciaal voor kwetsbare ouderen en bestaat uit beweegactiviteiten, drie sociale trainingen en meerdere (gezondheids)voorlichtingen. De deelnemers krijgen training in weerbaarheid, sociale vaardigheden en zelfmanagement.

Sociaal Vitaal Botter

Sociaal Vitaal is vorig jaar van start gegaan voor 65-plussers uit de Botter, Tjalk en Schoener. Maar liefst 320 ouderen kwamen toen naar de fitheidstest. Voor Sportbedrijf Lelystad een duidelijk signaal dat Sociaal Vitaal een groot succes is. Van deze groep stroomden 44 ouderen door naar het beweegprogramma.

Helaas heeft het coronavirus roet in het eten gegooid, waardoor het beweegprogramma langer dan een jaar stil heeft gelegen, vertelt Mitchell Tollenaar, buurtsportcoach Senioren & Zorg van Sportbedrijf Lelystad. “Om het contact met de deelnemers te behouden, hebben we samen met Welzijn Lelystad maandelijks telefonisch contact met de ouderen opgenomen en diverse wandelingen gemaakt. We zijn blij dat we nu verder kunnen met het Sociaal Vitaal beweegprogramma.”

Sociaal Vitaal Waterwijk

Na het daverende succes van Sociaal Vitaal in de Botter heeft Sportbedrijf Lelystad onderzocht of uitbreiding naar een ander stadsdeel haalbaar was. Dankzij een financiële bijdrage van ZonMw is het mogelijk gemaakt om Sociaal Vitaal uit te breiden naar de Waterwijk en Boswijk voor 65 tot 85-jarigen én voor cliënten van de Thuiszorg. “De cliënten van de Thuiszorg hebben in de periode juli en augustus een fitheidstest aan huis gehad. De groep 65 tot 85-jarigen ontvangt begin september een uitnodiging van de gemeente Lelystad voor een fitheidstest in buurtcentrum De Waterbever. De test geeft ouderen belangrijke informatie over hun vitaliteit en vertelt ons wie in aanmerking komt voor deelname aan Sociaal Vitaal”, zegt Tollenaar.

De organisatie en uitvoering van Sociaal Vitaal is in handen van Sportbedrijf Lelystad en wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Lelystad, Welzijn Lelystad, Stichting Lelystad Vitaal, TopFit Fysiotherapie, Stichting Eerstelijnszorg Botter, Woonzorg Flevoland, Icare, Centrada en het Overleg Samenwerkende Ouderenbonden Lelystad.