“Elk kind moet zich kunnen redden in het water”

“Water heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen en in Lelystad zijn er veel plekken waar je het water in kunt gaan”, gaat Jolijn van Valkengoed verder. “Bij de havens, stranden en ook in de wijken. Daarom moet elk kind zich kunnen redden in het water. En daar is zwemles voor nodig.” Zwemmen is niet makkelijk, weet de oud-topzwemster. “Het zijn onnatuurlijke bewegingen en je kunt niet zien wat je met je benen doet. Zwemmen leer je alleen op zwemles en door heel veel te oefenen.”

Hoe komt het dan dat niet alle ouders hun kind(eren) op zwemles doen?

“Vroeger was er schoolzwemmen. Nu is zwemles volgen niet meer zo vanzelfsprekend. Je moet daar als ouder of verzorger zelf het initiatief voor nemen en je kind aanmelden. Het belang ervan is ook niet voor iedereen duidelijk; denk aan inwoners die opgegroeid zijn in een cultuur waar zwemmen geen onderdeel uitmaakte van het leven. En tot slot is er in sommige gezinnen geen geld voor zwemlessen. Gelukkig helpt het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Via een intermediair, zoals de juf of meester van school of een van onze buurtsportcoaches, kunnen ouders een beroep doen op dit fonds. Want zwemmen is een sport, net als voetballen. Maar het verschil is: leren zwemmen is noodzakelijk voor de veiligheid van een kind en een voorwaarde voor een leven lang zwemplezier.”

Zijn kinderen met zwemdiploma A goed genoeg voorbereid op de zomer?

“Dat is afhankelijk van waar je wilt gaan zwemmen. A staat voor aanleren. Met zwemdiploma A hebben kinderen de eerste vaardigheden van het zwemmen aangeleerd. Zij kunnen dan bijvoorbeeld veilig en zelfstandig van een eenvoudige glijbaan af. B staat voor basis. Na het behalen van zwemdiploma B beheersen kinderen de basis van het zwemmen. Een spectaculaire glijbaan met stroomversnelling is dan veilig. Pas met C is het pakket compleet. Kinderen met het C-diploma kunnen veilig een golfslagbad of de zee in, uiteraard nog steeds onder toeziend oog van een ouder of verzorger. Wij zeggen dan ook: A en B zijn oké, maar goed zwemmen kan pas echt met C.”

Bekijk hieronder de animatie over het Zwem-ABC. Meer weten over zwemles in De Koploper? Lees dan verder op onze pagina over zwemles.